نقاط متحرکی که وقتی به آسمان آبی و شفاف نگاه می کنیم پدیدار می شوند چیستند ؟

نقاط متحرکی

وقتی به آسمان آبی و روشن نگاه می کنید ممکن است نقاط کوچک متحرکی را مشاهده کنید. شما تصوری از این نقاط را ندارید. این یک رخ داد بسیار عادی است که پدیده آنتوپتیک زمینه آبی نامیده می شود.

پدیده انتوپتیک زمینه آبی چیست؟

نقاط متحرکی که هنگام خیره شدن به آسمان مشاهده می کنید توسط گلبول های سفید خون شما که در چشمان شما جریان دارند ایجاد می شود.

خون از طریق رگ های خونی که از شبکیه عبور می کنند به سمت چشم شما جریان می یابد. بخشی از چشم شما که به عنوان گیرنده تمام نور عمل می کند. گلبول های قرمز خون که بیش از ۹۰ درصد خون شما را تشکیل می دهند ، نور آبی را جذب می کنند. گلبول های سفید خون اجازه می دهند نور آبی به شبکیه شما منتقل شود ، که سپس سیگنال افزایش یافته روشنایی را به مغز فرستاده می شود.

شبکیه لایه ایی از سلول هایی است که دیواره پشتی داخل چشم را پوشانده است. این لایه نور را حس می کند و سیگنال هایی را به مغز می فرستد تا بتوانید ببینید.

هنگامی که گلبول های سفید خون برای عبور از رگ های خونی چشم کشیده می شوند ، ممکن است نقاطی را ببینید که شبیه کرم های کوچکی هستند که در بینایی حرکت می کنند. این بیشتر در هنگام خیره شدن به منطقه ای وسیع و واضح – مانند آسمان آبی – قابل توجه است.

سرعت نقاط متحرک با زمان نبض متفاوت است و با ضربان قلب شما تسریع می شود. همچنین ممکن است یک دنباله تیره با نقطه روشن مشاهده کنید ، که دسته ای از گلبول های قرمز در پشت گلبول های سفید است که سرعت کمتری دارد.

آیا دیدن نقاط متحرک طبیعی است؟

دیدن نقاط متحرک هنگام خیره شدن به آسمان صاف امری طبیعی است. حرکت گلبولهای سفید عملکرد طبیعی چشم است ، اگرچه همه افراد نقاط متحرک را در بینایی خود مشاهده نمی کنند. این “روح های آسمان آبی” به طور معمول پس از یک ثانیه یا کمتر ناپدید می شوند.

آیا اینها همان شناورها یا جرقه ها هستند؟

پدیده طبیعی آنتوپتیک زمینه آبی را با شناورها یا چشمک زدن اشتباه نگیرید . آنها می تواند در بینایی شما اختلال ایجاد کند و یک مشکل جدی چشم را نشان دهد. نقاط متحرک ناشی از پدیده آنتوپتیک زمینه آبی همه اندازه و شکل یکسانی دارند. اگر چشم از حرکت متوقف شود ، لکه ها همچنان در اطراف می چرخند.

در مقابل ، شناورها ، که به صورت انبوهی در زجاجیه شما هستند ، مایع ژل مانند در چشم شما هستند که ، از نظر اندازه و روشنایی متفاوت هستند. اگر چشم از حرکت متوقف شود ، شناورها نشست می کنند. اگر چشم حرکت کند ، شناورها آهسته تر دنبال می شوند.

جرقه ها مانند رگه های رعد و برق یا ستاره به نظر می رسند ، می توانند ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد و ممکن است برای چندین هفته یا ماه ها بیایند و بروند.

در صورت مشاهده تغییر در بینایی یا هجوم ناگهانی جرقه ها یا شناور ، بلافاصله با چشم پزشک تماس بگیرید. فلش یا شناورهای جدید یا افزایش یافته می توانند نشانه جدا شدن شبکیه باشند.

در بسیاری اوقات، ممکن است یک زمینه روشن مانند آسمان صاف یا صفحه خالی کامپیوتر، چیزهای شناوری را در آن محیط دید خود مشاهده کنید. بنظر شما این اجسام متحرک چه چیزهایی هستند؟ تا به امروز متوجه چنین چیز های شناوری در محدوده دید خود شده اید؟ اشکال نامشخص مانند کرم ها ریز یا قطرات شفاف باران، و درست در زمانی که سعی می کنید دقیق تر آن را ببینید، ناپدید می شوند یا به سرعت تغییر جهت می دهند، دوباره پدیدار می شوند. لازم نیست نگران شوید به پزشک مراجعه کنید یا چشمان خود را بمالید ! چیزی که می بینید، پدیده کاملا طبیعی بنام شناور. نام علمی این اجسام، موسکای ولیتانتز،در زبان لاتین به آن “مگسهای پرنده” میگویند ، و همانطور که از نام آن ها پیداست. اصلاجانور یا جسمی خارجی نیستند ولی ممکن است آزار دهنده باشند، بلکه، در کاسه چشم شما وجود دارند.نقاط متحرکی به نظر زنده می آیند، چون حرکت کرده و تغییر شکل می دهند، اما انها زنده نیستند. نقاط متحرکی که چیزهای کوچکی روی شبکیه چشم شما سایه می اندازند، بافت نازک در قسمت پشتی چشم قرار دارند که به نور حساسیت بالایی دارند آن ها می توانند ذرات بافت، سلول های قرمز خون، یا توده های پروتئینی باشند. و مایع ژلاتین مانند که داخل چشم را پر کرده، غوطه ور هستند. این شناورها با حرکات چشم، حرکت می کنند، و وقتی چشم شما از به یک نقطه ثابت خیره می شوید از نظر شما بنظر بالا پایین می روند.

نقاط متحرکی عموما به سختی قابل تشخیص هستند. هر چه به شبکیه چشم نزدیکتر باشند، واضح تر دیده می شوند، درست شبیه به اینکه با نزدیک تر شدن دست شما به سمت دیوار در حالی که نوری از قسمت بالا میتابد ، سایه دست شما واضح تر دیده می شود. و شناورها در زمانی قابل مشاهده هستند که به سطح یک دست روشن نگاه می کنید، مثل صفحه مانتیتور، برف، یا آسمان آفتابی و صاف، جایی که یکدست بودن زمینه، تشخیص آن ها را آسان می کند. هر چه نور روشن تر باشد، مردمک چشم شما کوچکتر می شود و مشابه آن است که زمانی یک لامپ بزرگ را با یک لامپ کوچک تر عوض می کنیم، سایه ایجاد شده، واضح تر دیده می شود. به این پدیده بصری می گویند که شبیه شناورها هستند اما در واقع ارتباطی باهم ندارند. زمانی که به آسمان آبی نگاه می کنید، اگر نقاط ریز نوری که به اطراف می بینید، چیزی بنام فضای آبی پدیده اینتوپتیک را تجربه کردید. این به نوعی،معکوس دیدن شناورهاست.

در اینجا، شما سایه های کوچک نمی بینید، بلکه نقاط کوچک متحرکی را می بینید که نور از طریق آن ها به شبکیه چشم شما وارد می شود. این نقاط در حقیقت توسط سلول های سفید خون بوجود می آیند که در طول عروق شعریه در سطح شبکیه در حرکت اند. این گلبول های سفید خون می توانند آنقدر بزرگ باشند که یک سوم عصب شعریه را پر کرده و در نتیجه یک فضای پلاسمایی در ابتدای آن ها ایجاد شود. از آنجائی که محیط موجود در گلبول های سفید خون در مقایسه با سلول های قرمز خون موجود در عروق شعریه، نور آبی را بهتر از خود عبور می دهند، در زمان وقوع این پدیده، ما نقطه نوری متحرکی را می بینیم، که در جهت عروق شعریه و همراه با نبض شما در حرکت است.حتی اگر تحت شرایط عالی چشمانتان ،ممکن است چیزی شبیه به یک نباله سیاه را هم میبینید. این سلول های قرمز خون هستند که پشت گلبول های سفید خون جمع شده اند. .

نقاط متحرک ازچه چیزهایی تشکیل شده اند؟


شبکیه چشم یک لایه‌ی حساس به نور در قسمت پشتی چشم دارد که حدود ۶۵ درصد از سطح درونی آن را پوشش می‌دهد. سلول‌های خاص مخروطی شکل و میله‌ای نور ورودی را حس می‌کنند و سیگنال را به مغز انتقال می دهند تا به بینایی افراد تبدیل شود. مویرگ های خونی نیز این ناحیه را اشغال می‌کنند که وظیفه آن ها رساندن جریان مداوم اکسیژن به چشم است. مویرگ های خونی در قسمت جلویی شبکیه قرار دارند و از آنجایی که بسیار باریک هستند میتوانند یکی یکی از درون آنها عبور کنند و جلوی نور ورودی را بگیرند و سایه ای ایجاد کنند. به طور معمول، مغز به گونه ای عادت کرده است تا مویرگ‌ها را جدا کرده و نوری را که مسیر آن ها را مسدود کرده است را باز کند، به همین علت عموما به صورت واضح و وسیع می‌بینیم.
بسیاری از اوقات یک گلبول سفید وارد سلول‌های مویرگ‌ها می‌شود. این گلبول‌ها که بسیار بزرگ‌تر از گلبول‌های قرمز هستند، نور آبی را از خود عبور می‌دهند و باعث عدم تشخیص سایه در مغز می‌شوند. از آنجایی که این گلبول‌ها بسیار بزرگ هستند، باید درون مویرگ‌ها فشرده شوند و فرمی هندسی به خود بگیرند.

ماده‌ی ژله ای که فاصله‌ی بین عدسی و شبکیه را پر می‌کند نیز سبب به وجود آمدن این نقاط متحرک می‌شوند. پروتئین‌ها که بیشترآن ها از آب تشکیل شده‌اند،توسط ماده ای به نام زجاجیه غلیظ می‌شوند و مانند یک مایع سفید رنگ رقیق هستند که نور را جذب کرده و به همین ترتیب مانند سایر سلول‌ها نورایجاد می‌کند. در نتیجه، این اجسام متحرک در کنار چشم هایتان حرکت می‌کنند و هنگامی که چشم هایتان از حرکت بازمی‌ایستد، آن ها نیزز از حرک خود می ایستند.

سوالات متداول :

آیا پدیده انتوپتیک میدان آبی خطرناک است؟

این پدیده به هیچ عنوان خطرناک نیست و در حقییقت بسیار طبیعی و در بین انسان ها عادی است، اما بیشتر افراد حتی اگر به آن توجهی نداشته باشند، متوجه آن نخواهند شد. و یقینا هر فردی بدون آنکه دقنی داشته باشد این پدیده را تجربه کرده است.

فسفن ها چه شکلی هستند؟

فسفن ها نورهای رنگی رنگی هستند که از داخل چشم به جایی که منبع نور بیرونی تولید می شوند.قرار دارند بسیاری از افراد مشاهده کرده اند که فسفن‌ها شبیه ستاره‌هایی هستند که به سرعت در حال حرکت هستند، یا اشکال رنگی که به آرامی در نقاط بینایی شما قرار دارند و اشکالی که تحت تأثیر فسفنها هستند به آن ها فتوپسی نامیده می شود.

چراغ های چشمک زن در بینایی به چه معناست؟

هنگامی که ماده زله ای زجاجیه داخل چشم شما روی شبکیه قرار داد و از خشک شدن چشم جلوگیری می کند، ممکن است چیزی شبیه چراغ‌های چشمک زن یا رگه‌های روشن‌کننده ببینیدممکن است این حس را تجربه کرده باشید. این فلاش های نور می توانند برای چند هفته یا چند ماه مانند چراغ های چشمک زن خاموش و روشن شوند.

آیا برف بصری می تواند منجر به نابینایی شود؟

افرادی که حساسیت به نوربه صورت شدید و شب کوری را تجربه می کنند این مشکلات می تواند باعث شود که بیمار از نظر روحی منزوی شود که در صورت بروز آن فرد نابینا می شود.

چه چیزی پدیده برف بصری را تشدید می کند؟

بیشتر افرادی که مبتلا به سندرم بینایی برف دچار هستند و این نقاط ریز را همیشه در هر دو چشم می بینند. ممکن است پس از تماشای طولانی مدت به صفحه کامپیوت یا تلفن همراه یا در زمان استرس تشدید شود.

چگونه متوجه شویم که پدیده برف بصری داریم؟

  1. نقطه ها یا تیرگی در میدان بینایی وجود دارد
  2. نقاط روشن به سرعت حرکت می کنند.
  3. حساسیت به نور شدید
  4. شناور در میدان بصری.
  5. شب کوری.
  6. تصاویر در میدان بصری شما وجود دارند، زمانی که واقعی قابل مشاهده نیستند.

پدیده انتوپتیک میدان آبی چگونه است؟

پدیده انتوپتیک میدان آبی یک پدیده انتوپتیک است که با به وجود آمدن نقاط روشن ریز مشخص می شود که به سرعت در امتداد خطوط در میدان بینایی حرکت می کنند ، مخصوصا در هنگامی که به نور آسمان آفتابی نگاه می کنیم ممکن است به دفعات زیاد بوجود آید.

چرا وقتی چشم ها را می بندیم رنگ ها را مشاهده می کنیم؟

بیشتر افراد وقتی چشم های خودشان را میبندند، پاشیدن رنگ ها و فلاش های نور را روی پس زمینه ای ازچشم می بینند. این پدیده‌ای به نام فسفن است و به این صورت که سیستم بینایی ما – چشم‌ها و مغز – وقتی نور را رد نمی‌کنیم، خاموش نمی‌شود.

چرا خطوط آبی را می بینیم ؟

ممکن است برای بسیاری از افراد اتفاق بی افتد، و احتمالاً زمانی متوجه آن‌ها می‌شوید که به یک سطح صاف، یک آسمان آبی یا هر چیز ساده خیره می‌شوید. نقاط متحرک یا شناورها مانند لکه به نظر می رسند در حالی که فلاش ها شبیه رگه هایی در میدان دید شما هستند. آن ها معمولا هیچ ضرری ندارند و پس از مدتی از دید خارج شده یا از بین می روند.

آیا همه افراد پدیده انتوپتیک میدان آبی دارند؟

بیشتر مردم می توانند این پدیده را در آسمان ببینند ، اگرچه این پدیده تقریبا ضعیف است و بسیاری از مردم تا زمانی که برای آن ها بوجود نیاید به آن توجه نمی کند. بیشتر شناورهای چشم به علت تغییرات هورمونی یا افزایش سن ایجاد می‌شوند که با جاری شدن ماده ژله ای با نام (زجاجیه) درون چشم‌ها ایجاد می‌شوند. بافت های درون زجاجیه تمایل به جمع شدن دارند و می توانند سایه های ریز را برروی شبکیه شما ایجاد کنند. به سایه هایی که می بینید شناور می گویند.

نقاط کوچکی که می توانیم ببینم چیست؟

نفاط متحرک چشمی که به شناور معرف هستند شامل لکه های ریزی هستند که می توانند در میدان دید شما مشاهده شوند علل خصوص زمانی که به سطوحی با رنگ روشن مانند آسمان آبی یا دیوار سفید خیره می شوید. آن ها زمانی ایجاد می شوند که توده های ریز در ماده شفاف و ژله ای با نام ماده زجاجیه داخل کره چشم ایجاد می شوند.

منبع

3.8 16 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برچسب ها: | | |