دیابت و چشم

احتمالا همه دیابتی ها این را می دانند که بیماری شان در بلندمدت، تهدیدی برای سلامت چشم شان است، ولی به احتمال زیاد، بیشترشان نمی دانند که دیابت یکی از چهار علت اصلی نابینایی در دنیاست.

دیابت می تواند باعث بروز آب مروارید، آب سیاه و خون ریزی های عروقی در چشم شما شود. پس برای پیشگیری از این عوارض و مقابله با آن ها باید به فکر بود و اقدام کرد.


میزان شیوع عوارض دیابت با مدت زمان ابتلا به این بیماری، سن بیمار، میزان کنترل قند خون و ژنتیک افراد رابطه مستقیم دارد.

معمولا قند بالا باعث مختل شدن عملکرد سلول های بدن می شود و در مراحل انتهایی، در چشم ایجاد خون ریزی می کند و کار به لیزر عروق خون ریزی کننده می رسد. در این مرحله، دیابت مشکلات چشمی و کلیوی زیادی ایجاد می کند.

بر اثر خرابی عروق چشمی، عروق خزه مانند ریز و نابجایی در چشم رشد می کنند که به راحتی پاره شده و خون ریزی های بدی ایجاد می کنند و به طور کامل دید فرد را می گیرند.

بهترین کار این است که بیمار، قند خونش را بدون تغییر در یک حد مطلوب نگه دارد. اکثر مردم فکر می کنند که اگر قند خون ناشتای آنها نزدیک به ۱۰۰ شود، دیگر مشکلی ندارند، ولی این طور نیست.

طبق جدیدترین مطالعات، قند خون باید کمترین نوسان (تغییر) را داشته باشد؛ یعنی شخص باید قند غیرناشتای خودش را نیم ساعت، دو ساعت و چهار ساعت پس از غذا بررسی کند تا یک رفتار غذایی و دارویی مشخص به دست آورد و قند خونش هیچ وقت بالای ۲۰۰ نرود.

با توجه به شیوع بالاى دیابت در جامعه و گرفتارى چشم به عنوان یکى از ارگان هاى هدف در این بیمارى، مطلب ذیل به شکل پاسخ به سئوال هاى شایع تهیه گردیده است تا خوانندگان محترم را از عوارض چشمى این بیمارى، نحوه مقابله و درمان هاى شایع آن تا حدى آگاه سازد.

چگونه دیابت روى چشم اثر مى گذارد؟

بیمارى دیابت روى چشم و بینایى به طرق مختلف تاثیر مى گذارد از جمله ایجاد اختلال در بینایى، کاتاراکت (آب مروارید) در سنین پایین، آب سیاه (گلوکوم)، تاثیر روى عصب بینایی، فلج موقت عضلات خارج چشمى و دوبینى. ولى مهم ترین و شایع ترین این عوارض، تاثیر روى پرده چشم (شبکیه) است.

دیابت چگونه روى پرده چشم (شبکیه) تاثیر مى گذارد؟

بیمارى دیابت بر روى عروق پرده چشم تاثیر گذاشته و باعث خونریزى در پرده چشم و نشت مواد داخل رگ به روى شبکیه (ایجاد ورم پرده چشم) و در نهایت سبب به وجود آمدن عروق جدید روى پرده چشم مى شود. این عروق جدید نیز مى توانند سبب خونریزى در داخل حفره چشم شوند.

چه عواملى سبب تشدید ضایعات دیابت در چشم مى شوند؟

هر چقدر که مدت زمان ابتلا به دیابت بیشتر باشد، بروز ضایعات در چشم بیشتر است، طورى که ۸۰ درصد افرادى که ۱۵ سال یا بیشتر از ابتلا به دیابت آنها مى گذرد، درجاتى از درگیرى شبکیه را دارند. سایر عوامل خطر براى بروز این ضایعات در چشم شامل فشار خون بالا، کم خونى (آنمى)، بیمارى هاى کلیوى، حاملگى و افزایش چربى هاى خون است.

چگونه مى توان از بروز ضایعات چشمى در جریان دیابت جلوگیرى کرد؟

درمان قاطع براى پیشگیرى از این ضایعات وجود ندارد، ولى ثابت شده است که کنترل دقیق قند خون مى تواند بروز این ضایعات را به تعویق بیندازد.

علاوه بر کنترل دقیق قند خون، انجام ورزش منظم، کنترل فشار خون، حفظ وزن مناسب بدن و پرهیز از استعمال دخانیات هم مى توانند به جلوگیرى از بروز عوارض چشمی دیابت کمک کنند.

چگونه مى توان به بروز ضایعات چشمى در اثر دیابت پى برد؟

نکته مهم این است که در مراحل ابتدایى درگیرى چشم در دیابت، هیچ علامت خاصى وجود ندارد و کاهش دید جزء علائمى است که در مراحل پیشرفته بیمارى دیده مى شود. به همین علت لازم است که معاینات منظم توسط چشم پزشک صورت بگیرد، زیرا تشخیص به موقع و درمان سریع مى تواند از پیشرفت ضایعات جلوگیرى کرده و بینایى بیمار را حفظ کند.

معاینات چشمى در چه فواصلى باید انجام شود؟

در مواردى که دیابت نوع دو در سن بالای ۳۵ سال وجود دارد، در همان بدو تشخیص دیابت، معاینات چشمى لازم است و در صورتى که دیابت نوع اول باشد (سن زیر ۳۵ سال) ۱۰ سال پس از تشخیص دیابت، اولین زمان معاینه خواهد بود و در هر دو مورد، در صورتى که علائمی دال بر گرفتارى شبکیه وجود نداشته باشد، معاینات باید هر سال انجام شود و در صورتى که ضایعاتى در سطح شبکیه توسط چشم پزشک مشاهده شود، بنا به صلاحدید پزشک هر ۴ تا ۶ ماه یک بار این معاینات تکرار خواهد شد. در هر بار معاینه براى دیدن کامل پرده چشم (شبکیه) از قطره هاى مخصوص استفاده مى شود که مردمک (سیاهى) چشم را بزرگ تر از حد معمول مى کند و دید چشم مدت ۴ تا ۶ ساعت مختل خواهد بود.

چه آزمایشاتى در این موارد انجام مى شود؟

مهم ترین تستى که در جریان دیابت ممکن است انجام شود آنژیوگرافى است که بر خلاف آنژیوگرافى قلب، روش ساده اى است، به طورى که ماده فلورسئین در یکى از رگ هاى روى دست (ساعد یا بازو) تزریق مى شود و سپس دوربینى که در جلوى چشم بیمار قرار گرفته است، عکس هایى را از روى سطح شبکیه مى گیرد. این کار به پزشک کمک مى کند که متوجه شود چه نواحى اى از شبکیه را مى تواند با لیزر درمان کند.

چه درمان هایى براى عوارض چشمى دیابت وجود دارد؟

یکى از درمان هاى مهم و اصلى براى دیابت، انجام لیزر براى عوارض دیابت روى شبکیه است. لیزر براى مواردى انجام مى شود که یا تورم شدیدى در ناحیه لکه زرد چشم وجود دارد، و یا عروق خونى زیادى بر روى سطح شبکیه تشکیل شده است. نکته مهم در این قسمت این است که لیزر غالبا باعث افزایش دید نمى شود و انجام لیزردرمانى غالبا براى حفظ بینایى است و مى تواند سبب جلوگیرى از نابینایى در ۸۰ درصد از بیماران شود.

در مواردى که خونریزى شدید در داخل کره چشم وجود داشته باشد و یا عروق جدید سبب ایجاد پارگى و جداشدگى پرده چشم شده باشد، انجام عمل جراحى (ویتروکتومى) به بهبود بینایى چشم کمک مى کند.

لیزردرمانى چگونه انجام مى شود؟

انجام لیزردرمانى به شکل سرپایى است، یعنى نیازى به بسترى شدن یا ناشتا بودن بیمار ندارد. بیمار پس از آن که مردمک چشم توسط قطره هاى مخصوص باز شد، پشت دستگاهى مى نشیند و غالبا یک لنز خاص روى چشم بیمار قرار مى گیرد و دوز خاصى از نور لیزر به داخل کره چشم تابیده مى شود. در این موارد بیمار معمولا درد کمى احساس می کند و از حرکت چشم ها حین این درمان باید خوداری کند.

لیزردرمانى چه عوارضى دارد؟

لیزردرمانى عوارضى مثل کاهش دید محیطى، اختلال در دید رنگ و کاهش دید در شب را دارد. گاهى نیز سبب کاهش دید مرکزى مى شود که اغلب موقتی است. از آنجایى که هیچ درمانى بدون عارضه نیست، باید در نظر داشت که خطرات ناشى از لیزر به مراتب کمتر از زمانى است که هیچ درمانى صورت نگیرد.

درمان جراحى در دیابت چیست؟

در مواردى که عروق تازه ی ایجاد شده سبب خونریزى در داخل کره چشم و یا جداشدگى پرده چشم شوند، نیاز به جراحى خاصى است که به آن ویتروکتومى مى گویند.

در پایان یادآور مى شویم که باید با معاینات دوره اى منظم توسط چشم پزشک، از کاهش دید در بیماری دیابت، جلوگیرى کرد.

فرآوری : نیره ولدخانی

بخش تغذیه و سلامت تبیان


منابع :

تبیان

روزنامه شرق دکتر احمد میرشاهى ، جراح و متخصص چشم

هفته نامه سلامت – دکتر شاهرخ میلانی ، جراح و متخصص بیماری های چشم


پیشگیری بهترین راهکار مقابله با دیابت

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از فارس، دیابت یک بیماری افزایش قند خون و یک بیماری مزمن و پیش رونده است که اگر کنترل نشود می تواند منجر به بروز عوارض مختلف مانند، عوارض چشمی، کلیوی و حتی آسیب به اعصاب محیطی شود.

دکتر سلما آهی فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم با اشاره به نحوه استفاده بدن از گلوکز و تاثیر پانکراس و ترشح انسولین در بدن می گوید: غذایی که مصرف می شود جذب و کربوهیدرات غذا یا بخشی از آن به صورت گلوکز وارد جریان خون می شود. پانکراس (غده سازنده و ترشح کننده انسولین در بدن) انسولین را به جریان خون وارد می کند و انسولین کمک می کند گلوکز وارد سلول بدن شود و بدن با سوزاندن گلوکز انرژی مورد نیاز خود را بدست آورد.

وی در تعریف پانکراس بیان می کند: پانکراس غده ای در بدن است که در زیر و پشت معده قرار دارد و با ترشح انسولین، انسولین را به جریان خون وارد می کند که در نتیجه باعث تنظیم قند خون بدن می شود.

این فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم، انسولین را همانند کلیدی می داند که درهای ورود قند به سلول را باز می کند و بیان می کند: این هورمون به گلوکز اجازه ورود به سلول را می دهد اما در بدن افراد مبتلا به دیابت انسولین ساخته نمی شود و یا به طور صحیح عمل نمی کند، در نتیجه گلوکز نمی تواند به طور طبیعی وارد سلول شود و سطح قند خون افزایش می یابد و افزایش طولانی مدت قند خون فرد را به عوارض دیابت مبتلا می کند.

به گفته وی دو نوع دیابت وجود دارد، دیابت نوع ۱ و ٢ که دیابت نوع۱، ۵ تا ۱۰ درصد موارد ابتلا به دیابت را به خود اختصاص می دهد.

وی عنوان می کند: در دیابت نوع ۱، پانکراس قادر به ساختن انسولین نیست و بدن همچنان از طریق غذا، گلوکز دریافت می کند اما گلوکز نمی تواند وارد سلول شود و برای حل این مشکل فرد نیاز به تزریقات منظم انسولین دارد.

دکتر سلما آهی با اشاره به دیابت نوع ٢ می گوید: ٩۰ تا ٩۵ درصد از کل موارد را به خود اختصاص می دهد و در دیابت نوع ٢، پانکراس انسولین می سازد اما ترشح آن به مقدارکافی نیست و در بدن به درستی عمل نمی کند زیرا سلول ها نسبت به عمل انسولین مقاومت می کنند که دلیل اصلی این مقاومت چاقی و اضافه وزن است.

وی چاقی و اضافه وزن، سابقه خانوادگی دیابت، سن بالای ۴۵ سال، سابقه به دنیا آوردن نوزاد بیش از ۴ کیلوگرم، سابقه ابتلا به دیابت بارداری، عدم فعالیت بدنی، بالا بودن فشار خون و چربی خون و کیست های متعدد تخمدان را از عوامل خطر مبتلا به دیابت نوع ٢ می داند.

دکتر آهی می گوید: قبل از ابتلا به دیابت نوع ٢، معمولا افراد دچار شرایطی می شوند که علائم مربوط به دیابت در آنها مشاهده نمی شود به این حالت مرحله پیش دیابت گفته می شود. در این حالت، قند خون افراد بالاتر از میزان طبیعی است اما نه به میزانی که به عنوان دیابت شناخته شود.

به گفته وی پزشکان بیش از گذشته بر تشخیص مرحله پیش دیابت به عنوان راهی برای پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ٢ تاکید می کنند.

دکتر سلما آهی با اشاره به علائم مرحله پیش دیابت می گوید: اگر چه مرحله پیش دیابت معمولا علائمی ندارد، اما ممکن است علائمی چون تشنگی غیر عادی، تکرار ادرار، تاری دید و خستگی زیاد نیز مشاهده شود و بر اساس نتیجه آزمایش قند خون می توان مرحله پیش دیابت را تشخیص داد.

وی تاکید می کند: افراد نمی توانند تنها با یک آزمایش قندخون ناشتا از وضعیت سلامت و ابتلا به دیابت مطلع شوند بلکه می بایست به پزشک متخصص مراجعه و در صورت وجود بیماری مراحل درمانی را آغاز نمایند.

دکتر سلما آهی نوع تغذیه و تاثیر آن بر بیماران دیابتی بسیار مهم می داند و می گوید: به منظور کنترل قند خون به بیماران توصیه می شود که روزانه تعداد وعده های غذایی خود را با حجم کم، افزایش دهند.( غذای سبک تر در دفعات بیشتر) و جهت جلوگیری از افت قند شبانه مصرف میان وعده قبل از خواب برای کودکان و افراد مسن بسیار با اهمیت است.

به گفته وی وجود مواد غذایی حاوی کربوهیدرات ها در میان وعده های غذایی روزانه برای بیماران دیابتی ضروری است و همراه وعده های غذایی باید سبزیجات مصرف شود.

دکتر سلما آهی با بیان این مطلب که بیماران دیابتی می بایست از همه گروه های غذایی در برنامه غذایی خود داشته باشند بیان می کند: گروه نان و غلات، عمدتا حاوی نشاسته است و ترکیبات غلاتی چون گندم، جو، برنج و سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی، نخود، ذرت و حبوباتی چون لوبیا چیتی، عدس و لپه بیماران دیابتی می توانند ۶ تا ۱۱ سهم در طول روز  مصرف کنند.

به گفته وی بیماران دیابتی می توانند، ٢ تا ۴ سهم در روز  از گروه میوه ها استفاده کنند و توصیه می شود از آب میوه ها پرهیز و به جای آن از میوه های تازه که دارای فیبر و ویتامین بالایی هستند استفاده کنند.

دکتر آهی تاکید می کند: سبزیجات یکی از مهم ترین منابع غنی ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر ها هستند که بیماران می توانند حداقل ٣ تا ۵ سهم در رژیم غذایی خود داشته باشند.

به گفته این متخصص غدد، بیماران دیابتی باید در مصرف شیر، ماست و سایر فراورده های لبنی دقت کنند که از حداقل چربی بر خوردار باشد و جهت پیشگیری از پوکی استخوان حداقل ٢ تا ٣ سهم در رژیم غذایی خود قرار دهند.

وی در مصرف پروتئین ها تاکید می کند: بیماران دیابتی باید از گروه کم چرب پروتئین ها استفاده کنند و مصرفی ۴ تا ۶ سهم در رژیم غذایی خود داشته باشند.

آهی در ادامه می افزاید: بهتر است بیماران دیابتی مصرف گوشت سفید مانند ماهی و مرغ را در رژیم غذایی خود قرار داده و در هفته ٢ تا ٣ سهم استفاده کنند.

وی مصرف آجیل و مغزها مانند بادام، پسته و غیره بدون نمک را توصیه می کند و تاکید می کند: بیماران دیابتی حداقل مصرف را در گروه چربی ها داشته باشند.

دکتر آهی می گوید: توصیه می شود آزمایش قند خون، حداقل هشت ساعت قبل از ناشتا باشد و بیماران دیابت تحت درمان، داروهای خود را در شب دریافت و هشت ساعت قبل از ناشتا قند خون خود را چک کنند.

این متخصص غدد می گوید: دیابت شایع ترین علت نابینایی، قطع عضو، دیالیز و نارسایی کلیوی در جوامع است و افراد بالای ۴۵ سال یا افرادی که مبتلا به چاقی و دارای فاکتور های خطر دیابت هستند، غربالگری شوند و به پزشک متخصص مراجعه کنند.

منبع :  خبرگزاری علم و فناوری


به نقل از زندگی آنلاین دیابت یا بیماری قند به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین پدید می‏‌آید. انسولین ماده‏‌ای است که در بدن توسط لوزالمعده تولید می‌گردد و باعث می‌شود قند یا به عبارتی مهمترین منبع انرژی بدن مورد استفاده قرار گیرد.دیابتی‌ها حواستان به مشکلات چشمی باشد

آیا دیابت روی بینایی اثر می‌گذارد؟

اگر مبتلا به دیابت هستید، بدن شما از قند موجود نمی‌تواند بدرستی استفاده کند، در نتیجه غلظت قند خون افزایش می‌یابد. قند خون بالا می‌تواند سبب پیدایش تغییراتی در رگ‌های کوچک بدن شود.

دیابت روی بینایی نیز اثر می‌گذارد و به آب مروارید (کاتاراکت)، آب سیاه (گلوکوم) و از همه مهم‌تر از بین رفتن عروق داخل کره چشم می‌انجامد.

رتینوپاتی دیابتی چیست؟

رتینوپاتی یکی از عوارض دیابتی است که سبب تغییرات در عروق چشم می‌شود.

شبکیه در واقع پرده انتهای چشم است که به زبان انگلیسی رتین نامیده می‌شود و قسمت اصلی چشم است، یعنی کار‌هایی که قسمت‌های مختلف چشم مثل عدسی، قرنیه و… انجام می‌دهند برای ایجاد یک تصویر دقیق و روشن روی شبکیه است تا اثر آن به مغز ارسال شود و ما بتوانیم ببینیم. آسیب به این قسمت سبب ایجاد رتینوپاتی می‌شود.

ابتلا به این مشکل در بیماران دیابتی سبب نابینایی می‌گردد. اگر مبتلا به دیابت هستید به خاطر داشته باشید که روش‌های تشخیصی و درمانی جدیدی برای تشخیص زودرس و درمان سریع مشکلات بینایی وجود دارد که می‌توان از پیشرفت ضایعات چشمی جلوگیری نمود.

دیابت چگونه روى پرده چشم (شبکیه) تأثیر می‌گذارد؟

بیمارى دیابت بر روى عروق پرده چشم تأثیر گذاشته و باعث خونریزى در پرده چشم و نشت مواد داخل رگ به روى شبکیه (ایجاد ورم پرده چشم) و در نهایت سبب به وجود آمدن عروق جدید روى پرده چشم می‌شود.

این عروق جدید نیز می‌توانند سبب خونریزى در داخل حفره چشم شوند.

رتینوپاتی دیابتی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

بهترین راه مقابله با رتینوپاتی دیابتی، معاینه پزشکی منظم توسط چشم پزشک می‌باشد، زیرا رتینوپاتی ممکن است تا مدت‌ها بدون علامت باشد.

لازم به ذکر است که این بیماری با درمان صحیح و به موقع بهبود می‌یابد.

معاینات چشمى در چه فواصلى باید انجام شود؟

در مواردى که دیابت نوع دو در سن بالای ۳۵ سال وجود دارد، در همان بدو تشخیص دیابت، معاینات چشمى لازم است و در صورتى که دیابت نوع اول باشد (سن زیر ۳۵ سال) ۱۰ سال پس از تشخیص دیابت، اولین زمان معاینه خواهد بود و در هر دو مورد، در صورتى که علائمی دال بر گرفتارى شبکیه وجود نداشته باشد، معاینات باید هر سال انجام شود و در صورتى که ضایعاتى در سطح شبکیه توسط چشم پزشک مشاهده شود، بنا به صلاحدید پزشک هر ۴ تا ۶ ماه یک بار این معاینات تکرار خواهد شد.

در هر بار معاینه براى دیدن کامل پرده چشم (شبکیه) از قطره‌های مخصوص استفاده می‌شود که مردمک (سیاهى) چشم را بزرگ‌تر از حد معمول می‌کند و دید چشم مدت ۴ تا ۶ ساعت مختل خواهد بود.

چه آزمایشاتى در این موارد انجام می‌شود؟

مهم‌ترین تستى که در جریان دیابت ممکن است انجام شود آنژیوگرافى است که بر خلاف آنژیوگرافى قلب، روش ساده‌ای است، به طورى که ماده فلورسئین در یکى از رگ‌های روى دست (ساعد یا بازو) تزریق می‌شود و سپس دوربینى که در جلوى چشم بیمار قرار گرفته است، عکس‌هایی را از روى سطح شبکیه می‌گیرد.

این کار به پزشک کمک می‌کند که متوجه شود چه نواحی‌ای از شبکیه را می‌تواند با لیزر درمان کند.

علاوه بر بیماری قند که خود علت اصلی گرفتاری می‌باشد، عوامل دیگری نیز وجود دارند که ایجاد عوارض چشمی و غیرچشمی بیماری قند را تسریع می‌کنند و چه بسا در بعضی موارد نقش این عوامل کم‌تر از خود بیماری قند نیست؛ بنابراین توجه به این عوامل و کنترل آن‌ها علاوه بر کنترل بیماری قند می‌تواند نقش بسیار مهمی در کاهش بروز عوارض چشمی دیابت و یا کند نمودن سیر پیشرفت بیماری داشته باشد.

این عوامل عبارتند از:

سابقه فامیلی دیابت و گرفتاری چشمی و شدت گرفتاری بیماری چشمی در فامیل

سن بروز و تشخیص بیماری

نوع دیابت و طول مدت ابتلا به آن

نحوه کنترل دیابت و میزان کنترل بودن آن

کنترل بودن یا نبودن مشکلات همراه با دیابت از جمله فشارخون و چربی‌های خون

مصرف و یا عدم استعمال دخانیات

«خونریزی شبکیه» چیست؟

مثل بقیه موارد اختلال شبکیه، تجربه هر شخصی از خونریزی متفاوت است. بعضی بیماران، آن را شبیه به مگس پران و برخی با اشکالی شبیه به تار عنکبوت توصیف می‌کنند.

بعضی می‌گویند مثل این است که فرد از خلال یک پرده تاریک یا لکه‌های متراکم یا سیاهی‌های تکه‌ای که توسط یک هاله نازکتر احاطه شده‌اند نگاه می‌کند. خونریزی دردناک نیست، ولی از دست دادن دید به ویژه اگر ناگهانی باشد، ترسناک و پریشان کننده است.

گاهی شاید پیدایش سردرد یادردی در پشت چشم، هشدار دهنده بروز قریب‌الوقوع یک خونریزی باشد.

اگر خونریزی به وقوع بپیوندد چه باید کرد؟

اگر خونریزی به وقوع بپیوندد، با چشم پزشک خود تماس بگیرید تا در اولین فرصت شما را ببیند. اگر بینایی به طرز بدی دچار اشکال شده باشد، شاید از شما خواسته شود چند هفته صبر کنید تا خون در چشم شما جذب گردد.

زمانی که چنین شد، چشم پزشک خواهد توانست منبع خونریزی را که نیاز به درمان دارد، ببیند. ممکن است به شما گفته شود که از بلند کردن و هل دادن چیز‌های سنگین پس از یک حمله خونریزی خودداری کنید.

از چشم پزشک خود بخواهید دستور‌های خاص در مورد اینکه در این شرایط چه باید بکنید و چه نباید بکنید (مثلاٌ چه وقت می‌توانید دوباره ورزش کنید) را به شما بدهد.

آیا راهی برای جلوگیری از خونریزی وجود دارد؟

فعلاٌ خیر، اما لیزر درمانی به کنترل خونریزی‌هایی که به تازگی اتفاق افتاده‌اند کمک می‌کند.

به علت اینکه دیابت عروق کوچک چشم را مبتلا می‌کند، رگ‌های ریز پرده شبکیه مسدود می‌شوند و در آن نقاط به علت نرسیدن خون، با خاصیت جبرانی رگ‌های جدیدی پدید می‌آید که این رگ‌ها سلول‌های محافظ ندارند و وقتی خون وارد آن‌ها می‌شود، به داخل حفره زجاجیه نشت پیدا می‌کند و ادامه این خونریزی‌ها در نهایت به کنده شدن شبکیه می‌انجامد.

زمانی که لیزر درمانی موفقیت آمیز باشد خونریزی متوقف خواهد شد. متأسفانه خونریزی هم در حال استراحت و هم در غیراستراحت، می‌تواند اتفاق بیفتد.

رتینوپاتی چگونه درمان می‌شود؟

روش‏های درمانی مختلفی برای رتینوپاتی وجود دارد که به دو نوع آن اشاره می‌شود:

جراحی با لیزر یا لیزر درمانی

برداشتن زجاجیه (ویترکتومی)

لیزردرمانى چه عوارضى دارد؟

لیزردرمانى عوارضى مثل کاهش دید محیطى، اختلال در دید رنگ و کاهش دید در شب را دارد. گاهى نیز سبب کاهش دید مرکزى می‌شود که اغلب موقتی است.

از آنجایى که هیچ درمانى بدون عارضه نیست، باید در نظر داشت که خطرات ناشى از لیزر به مراتب کمتر از زمانى است که هیچ درمانى صورت نگیرد.

درمان جراحى در دیابت چیست؟

در مواردى که عروق تازه‌ی ایجاد شده سبب خونریزى در داخل کره چشم و یا جداشدگى پرده چشم شوند، نیاز به جراحى خاصى است که به آن ویترکتومى مى گویند.

نقش فرد دیابتی در درمان اختلالات بینایی چیست؟

با رعایت رژیم غذایی صحیح و توجه به مصرف درست و دقیق دارو‌های تجویز شده توسط پزشک، می‌توانید قند خون را کنترل کنید.

همچنین باید از مصرف سیگار جداٌ بپرهیزید و فشار خون خود را در محدوده طبیعی نگه دارید.

از دست دادن بینایی قابل پیشگیری است!

رتینوپاتی دیابتی ممکن است بدون علامت باشد، اما به خاطر داشته باشید:

تشخیص زودرس رتینوپاتی بهترین راه جلوگیری از بروز نابینایی است.

افراد دیابتی باید سالانه به چشم پزشک مراجعه کنند

با درمان به موقع می‌توان قبل از آسیب جدی به بینایی مشکل را برطرف نمود. در این رابطه درمان با لیزر کارآمدترین راه است.

منبع: زندگی آنلاین / پارسینه
2.4 5 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برچسب ها: | | | | | | | | | |